ProvÝncia de Girona


Santa Susanna de Peralta
(Forallac, Baix EmpordÓ)

41║ 57,443'N ; 3║ 5,573'E
Edifici romÓnic constru´t en el segle XI. Entre els segles XVII i XVIII es va reformar. Concretament es va obrir una nova porta en el mur oest  i es va cobrir la nau amb voltes d'aresta, substituint la de canˇ original.  


Actualment l'esglÚsia estÓ formada per una sola nau acabada en un absis semicircular.


Durant les reformes barroques es va allargar e temple vers ponent i tambÚ vers el nord. Per aquest motiu l'absis va quedar descentrat respecte la nau. En Ŕpoca moderna es van eliminar les voltes barroques, deixant a la vista l'actual volta apuntada.


L'absis estÓ decorat externament amb tres lesenes. Resulta estrany no trobar un fris d'arcs cecs sota la teulada. Potser no es van arribar a colĚlocar o bÚ s'han perdut amb el pas dels segles. 


En el segle XII, es va comenšar a construir un campanar de torre amb planta quadrada, en el costat nord, junt a la capšalera, que no es va acabar. Entre els segles XII i XIII es va rematar el primer pis de la torre amb un campanar de cadireta de dos ulls.


La porta original encara es pot veure en el mur sud. EstÓ formada per un arc adovellat de mig punt. Al seu costat trobem una finestra de doble esqueixada.

Porta romÓnica                  Finestra de doble esqueixada

Al costat de la porta oest podem veure la pica beneitera.