Província de Girona


Santa Maria de Vilamarí
(Vilademuls, Pla de l'Estany)

42º 6,821'N ; 2º 51,189'E
Les primeres notícies que tenim del temple són de l'any 1269. Té una única nau acabada en un absis semicircular. A tots dos costats de la nau podem trobar diverses capelles afegides. La nau es va sobrealçar i fortificar. El campanar, de planta quadrada, encara manté una bona part de la construcció romànica. La darrera planta és posterior. L'any 1689 es va consagrar un nou temple que incorporava elements de l'anterior edificació romànica.

Vista generalAbsis

Destaca, el costat sud, l'antiga portalada, ara tapiada, amb una arquivolta de mig punt. Aquesta es troba decorada amb vint-i-nou esferes llises, exceptuant-ne tres. Aquestes tenen esculpits un cap d'animal, un cargol i una creu. En el lloc de la portalada avui podem observar un ossari on, segons la inscripció llatina, reposen els germans Pere i Bernat Villa, tots dos sacerdots i que van disposar que els diumenges i tres cops a la setmana es celebrés una missa matutina en honor a la Verge Maria. A la porta podem trobar restes de la ferramenta romànica, barrejada amb elements posteriors.

Restes de l'antiga portalada romànicaOssari Detall de la porta               Detall arquivolta romànica

Al segle XVIII  es van produir noves reformes al temple, entre elles es troba l'actual portalada, datada al 1787. Durant la Guerra Civil espanyola es va perdre el mobiliari litúrgic.

Detall portalada barroca