Província de Girona


Santa Maria de Darnius
(Darnius, Alt Empordà)

42º 22,139'N ; 2º 49,894'E
Situada dins els dominis dels Rocabertí, apareix documentada per primer cop en un testament de l'any 982. El temple actual, però, data de principis del segle XIII. 


Està formada per una sola nau rectangular i coberta amb una volta apuntada i reforçada amb un arc toral. La nau està capçada a l'est amb un absis semicircular, de menors dimensions que la nau. La volta amb que es cobreix és ametllada i s'obre a la nau mitjançant un arc apuntat.


En la part central de l'absis s'obre una de les cinc finestres que il·luminen el temple. En el mur oest en trobem una altra i tres més en el mur sud.


En el mur sud trobem la porta d'accés. Està formada per dos arcs de mig punt en gradació. El més interior té llinda i timpà esculpit. En ell es representa un crismó del que surten divuit raigs, com si fos un sol. A banda i banda trobem dues estrelles de vuit puntes.  

Porta principal       Detall del timpà


En la porta encara podem la ferramenta romànica en bastant bon estat de conservació.


En el mateix mur també trobem una altra porta, molt més senzilla i formada per un sol arc de mig punt adovellat. 


Posteriorment el temple es va sobrealçar i es va suprimir el campanar de cadireta que hi havia en el mur oest. En el seu lloc es va construir un campanar de torre en l'angle sud-oest. Sobre la porta d'accés es va construir un matracà. 

Vista general     Matracà