Província de Girona


Santa Maria de Breda
(Breda, La Selva)

41º 44,963'N ; 2º 33,671'E
Les primeres notícies d'aquest temple les trobem en l'acta de fundació del monestir de sant Salvador, ja que aquesta era l'església parroquial. Va perdre aquesta condició en l'exclaustració del segle XIX. L'església té una única nau acabada en un absis semicircular. Exteriorment està decorat amb arcuacions llombardes. Al centre s'obre una finestra de doble esqueixada refeta. 


Durant les tasques de restauració es van descobrir pintures murals que decoren l'absis. En elles, malgrat el seu deteriorament, es pot veure una mandorla, un àngel i una ciutat emmurallada, així com motius geomètrics.  


Posteriorment s'hi van afegir dues capelles laterals a mode de creuer. Estan cobertes amb volta de creueria, mentre que la nau central té volta de canó lleugerament apuntada.

Capella lateral           Interior del temple

En l'angle sud-est s'alça la torre campanar. És de factura gòtica destacant en darrer pis, de planta octogonal i on s'obren finestres apuntades. Posteriorment es va afegir un coronament metàl·lic on hi ha una campana.  Actualment és la seu del museu municipal Josep Aragay.