Província de Girona


Santa Margarida i Santa Magdalena d'Empúries
(L'Escala, Alt Empordà)

42º 07,835'N ; 3º 06,796'E
Les dues esglésies sempre han estat molt vinculades, fins al punt que en alguns documents apareixen com a Santa Margarita I i Santa Margarita II. En el segle XVIII es van enrunar i s'ha va deixar de practicar el culte. Estan situades a banda i banda de la carretera que va cap a Sant Martí d'Empúries, prop de la cruïlla entre aquesta i la que va cap a l'Escala.


Enmig d'un camp ple de bardisses trobem els murs perimetrals de Santa Margarida. Va ser construïda en època pre-romànica amb una sola nau, acabada en un absis semicircular ultrapassat. Les característiques d'aquest, amb els seus murs irregulars, fan pensar que pertanyia a aquest temple pre-romànic, mentre que la nau és de factura posterior. 

Durant unes tasques d'excavació es va trobar al centre de la nau una piscina baptismal de forma quadrada per la part interior i hexagonal per la part exterior amb lloses de marbre. 


Lamentablement es troba en un estat de total abandó, tot i que es troba a uns centenars de metres de l'oficina de turisme de la vil·la. No puc adjuntar fotografies amb més detall, ja que no m'hi vaig poder acostar més. Malgrat estar a pocs metres de la carretera, la vegetació que l'envolta fa totalment impossible acostar-s'hi sense prendre mal. Una autèntica llàstima.

Les restes de Santa Magdalena ofereixen un millor aspecte doncs s'han restaurat recentment. De totes maneres tampoc hi ha un camí que ens porti directament des de la carretera. Uns suports metàl·lics ens fan pensar que ben aviat estarà tancat al públic. Per sort en la meva visita encara no estava posat aquest tancat i vaig poder passejar-m'hi per dins i retratar amb detall els seus elements.


Les restes de Santa Magdalena es poden datar entre els segles VIII i X. És una petita construcció amb una planta rectangular capçada amb un absis trapezoïdal. A banda i banda trobem dues estances rectangulars, que li donen una aparença de planta de creu llatina.


Les restes de l'absis són la part més visible, ja que el mur sud encara manté l'alçada original i l'inici de l'arrencada de la volta. 


Al voltant del temple trobem una trentena de tombes d'època pre-romànica excavades al terra.

Tombes Tombes Tombes

Tombes Tomba


També trobem els fonaments d'una estança de grans dimensions amb planta quadrada per l'exterior i octogonal per la part interior.