Província de Girona


Santa Eulàlia d'Ultramort
(Ultramort, Baix Empordà)

42º 2,259'N ; 3º 2,128'E     
Fins no fa masses anys la primera referència que trobàvem de la villa Vultulmurt era en el testament del comte Gausfred d'Empúries Rosselló, de l'any 989. Recentment, es va localitzar en l'arxiu del bisbat de Girona l'acta de consagració d'aquest temple, feta l'any 816 pel bisbe de Girona Gualaric. L'església torna a aparèixer documentada l'any 1046, quan va ser dedicada per Bernat de Fonolleres.

A partir del 1269 el lloc d’Ultramort va ser un domini dels bisbes de Girona, quan es va fer una permuta amb els comtes d'Empúries.


El temple actual es va aixecar a finals del segle XII o principis del XIII. Està format per una única nau amb volta apuntada i sense absis destacat en planta. En el mur est s'obre una finestra de mig punt i doble esqueixada.


En repicar els murs del temple es van descobrir unes fileres de carreus de majors dimensions en l'arrencada de la volta. Es desconeix el seu motiu.


En el presbiteri es venera una interessant creu de plata gòtica.

Creu gòtica     Creu gòtica

La portalada del mur oest va ser reformada en el segle XVIII. També es d'aquesta època la rosassa que hi ha just a sobre. Coronen la façana quatre pilars que són les restes d'un campanar de cadireta, molt reformat en èpoques posteriors.


En l'angle sud-oest s'alça una torre de campanar de planta quadrada. En el pis superior trobem quatre grans finestres de perfil apuntat.


En el segle XVI es va afegir un cor als peus de la nau i dues capelles laterals. Dos segles més tard, a banda de reformar la façana, es va construir una altra capella lateral i la sagristia.

Clau de volta de la capella nord (família Pagès)    Clau de volta de la capella sud (Mare de Déu del Roser)

Als peus de la nau hi trobem una làpida sepulcral gòtica del 1340. Antigament es trobava en l'exterior del temple, però es va traslladar a l'interior per a una millor conservació.


En un "armari" practicat en el mur nord, es conserven diverses peces d'orfebreria, de la que destaquem el reliquiari de la Vera Creu.