Província de Girona


Santa Eulàlia de Palau
(Palau de Santa Eulàlia, Alt Empordà)

42º 10,492'N ; 2º 57,949'E
Es tenen notícies d'aquest indret, amb el nom de Santa Eulàlia, des de l'any 915, el que ens fa pensar que hi existia algun temple amb aquesta advocació. L'edifici actual, però, data de finals del segle XIII o fins i tot de principis del XIV.


Així doncs ens trobem davant d'un temple construït a les darreries del romànic. Té planta rectangular amb una sola nau coberta amb una volta apuntada, que arrenca d'una senzilla imposta.


En l'interior del temple observem una diferència en el parament amb que estan realitzats els murs laterals i la volta. Si bé tot està realitzat amb carreus força ben tallats, s'observa un a coloració més fosca en la part més occidental. En aquest sector la volta està reforçada per un arc toral apuntat. No està clar si corresponen a dos etapes constructives diferents o bé a una reconstrucció d'alguna de les parts.


En la part de la capçalera podem veure carreus reaprofitats d'una construcció anterior, en els que hi ha practicats alguns forats.


La capçalera és plana, on s'obren dues finestres de mig punt d'una sola esqueixada. 

Interior de l'absis    Exterior de la capçalera


En el mur sud s'obren dues finestres de mig punt i una esqueixada, amb arc monolític de mig punt per la part exterior.


La porta d'accés la trobem en el mur oest. Està formada per un gran arc adovellat d'estil gòtic, protegit per un guardapols molt deteriorat.


Encara conserva part de la ferramenta original.


Entre els segles XVII i XVIII es fortifica el temple construint un terrabastall al seu damunt. També es construeix la torre de campanar, situada en l'angle nord-oest.


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal romànica, que té un fris d'arcs cecs en la part superior.


També es conserva una pica beneitera, totalment llisa.


Adossada al mur nord del presbiteri trobem la sagristia. Inicialment estava formada per una sola estança, probablement coberta amb una volta d'aresta, els nervis de la qual es recolzaven en quatre atlants situats en els angles. En construir el terrabastall també es va construir un nou pis sobre la sagristia, eliminant la seva volta. Els atlants no van eliminats i amb el pas dels anys algú va decidir pintar-los de color verd...

Atlant  Atlant  Atlant  Atlant


Des d'aquí volem agrair a l'alcalde de Palau de Santa Eulàlia que ens obrís el temple i ens acompanyés durant la visita.