Província de Girona


Santa Cecília de Molló
(Molló, Ripollès)

42º 20,997'N ; 2º 24,385'E
L'església actual data del segle XII, tot i que tenim constància que en l'any 904 ja existia un temple en aquest indret. 


Està format per una sola nau de considerables dimensions acabada en un absis semicircular, molt més estret que la nau. Aquesta està coberta amb volta apuntada, reforçada per tres arcs torals, que descarreguen la seva força en pilars adossats als murs laterals. La volta arrenca d'una motllura sense esculpir. En el tram presbiterial la motllura està recolzada en mènsules llises entre les que trobem un fris de dents de serra.  En el presbiteri s'obren dues petites capelles laterals.

La finestra absidial està decorada amb dues arquivoltes que es recolzen en dues columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals i figures humanes.   L'absis està decorat externament amb un petit fris que es recolza en mènsules.  Sobre la capçalera i també sobre la façana oest es poden veure dos petits campanars de cadireta d'un sol ull. 


La torre de campanar està adossada al mur nord. Té una alçada total de cinc pisos i va ser edificat en dues etapes diferents. El pis inferior no té obertures a l'exterior i està decorat amb arcs cecs i lessenes. El segon pis té una única finestra de mig punt en cada mur emmarcada entre lessenes cantoneres i un fris d'arcs cecs. En el tercer pis trobem una finestra geminada amb capitell en forma de mènsula a cada costat, sobre la que hi ha un fris d'arcs cecs i un de dents de serra. La mateixa estructura es repeteix en la quarta planta, si bé les finestres són més esveltes. En el darrer pis troben dos grans òculs, sobre els que tornem a trobar arcuacions cegues i un fris de dents de serra. En 1952, durant les obres de restauració del campanar, es van substituir els capitells de les finestres, que estaven molt deteriorats, per uns de molt més senzills. 


La porta d'accés està en el mur sud, als peus de la nau. Està en un cos rectangular que sobresurt de la nau. La formen tres arquivoltes de mig punt adovellades. L'arquivolta més interior està decorada amb una motllura cilíndrica. La del mig, en canvi, té l'aresta rebaixada sobre la que hi ha set petxines esculpides. Les arquivoltes emmarquen a un arc que mig punt adovellat que envolta un timpà llis. 


Corona la façana una motllura esculpida amb palmetes i tiges, sota la que trobem un fris de dents de serra, un fris d'arcs cecs acabats en mènsules esculpides amb caps humans o de monstres i motius vegetals. Sota els arcs tornem a trobar un fris de dents de serra i una cornisa cilíndrica.  

Detall mènsules portaladaDetall mènsules portaladaDetall mènsules portalada

Detall mènsules portaladaDetall mènsules portaladaDetall mènsules portalada

Detall mènsules portaladaDetall mènsules portalada


A l'interior del temple es conserven algunes piques de diferents èpoques. 

PicaPica baptismalPica