Província de Girona


Sant Vicenç de Canet
(Canet d'Adri, Gironès)

42º 2,381'N ; 2º 44,159'E
Les primeres notícies que tenim d'aquest temple són de l'any 822. El temple actual té els orígens en el segle XI. En el segle XVI va ser totalment reformat deixant pràcticament oculta la factura romànica.Com el veí temple de Sant Llorenç d'Adri, en el segle XIV va ser necessari reforçar l'estructura del temple pel mal estat de conservació. Dos segles més tard es va reformar completament l'edifici afegint-t'hi un campanar de torre i s'hi va adossar una torre en el mur sud.


El temple té planta basilical amb tres naus curtes que estan acabades en tres absis semicirculars. Les naus estan cobertes amb voltes de canó reforçades per arcs torals, que es sustenten en pilars cruciformes i pilastres adossades als murs laterals. Durant la reforma del segle XVI es van substituir els pilars més propers a la zona presbiterial per una gran arcada.

Capçalera           Absis nord

La capçalera és l'element romànic més visible des de l'exterior. Els absis estan decorats amb arcuacions cegues i lessenes. Corona aquesta part del temple el campanar de torre. S'alça sobre la nau principal i té una alçada de dos pisos.


La porta d'accés, situada als peus de la nau, està decorada amb elements gòtics, on trobem àngels i bèsties. A la llinda s'hi pot observar gravada la data de 1560.