Província de Girona


Sant Sadurní d'Arenys d'Empordà
(Garrigàs, Alt Empordà)

42º 9,982'N ; 2º 57,332'E
Coneguda anteriorment com Sant Sadurní d'Arenys de Fluvià. La primera notícia que ens ha arribat d'aquest temple data de l'any 1019, quan es confirmada com una de les possessions de la seu de Girona.


Església, d'una sola nau, edificada en el segle XI amb estil llombard. La part més antiga correspon a la capçalera, on hi ha un absis semicircular, que no es pot veure des de l'exterior degut a la construcció del castell. Cal accedir a l'interior del mateix per poder contemplar el fris d'arcuacions cegues amb que està decorat, però l'estat de runa del castell no aconsella endinsar-s'hi.


La nau, del segle XII, està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, que arrenca d'una motllura. Posteriorment es van afegir dues capelles laterals en cadascun dels seus murs.


En el segle XIV es va allargar la nau amb un cos afegit en el costat oest. És més estret que la resta del temple i es comuniquen els dos espais a través d'un arc apuntat. Aquest recinte fou concebut com una torre de defensa, pel que es dedueix de la resta de merlets que es poden veure en la part superior.

Sector oest   Sector oest


És en aquesta època que es va construir el castell adossat al temple. Posteriorment es va sobrealçar l'església fortificant-la i es va construir la torre de campanar de planta quadrada.