Província de Girona


Sant Pol de la Bisbal
(La Bisbal d'Empordà, Baix Empordà)

41º 55,843'N ; 3º 2,222'E
Església de mitjans del segle XI edificada com un gran temple de planta basilical amb tres naus.

Vista general

Malauradament el pas del temps ha fet que molts dels elements romànics hagin desaparegut. La primera pèrdua va la nau sud, de la que només queden alguns vestigis de l'absis i un dels arcs formers, visible des de l'exterior.  El tram més proper al presbiteri, avui en dia està ocupat per la sagristia.

Arc former de la nau sud      Restes de la nau sud


En aquest costat del temple es conserva encara una finestra, que originàriament era de doble esqueixada, però que avui està cegada per la part interior. 


Les dues naus que ha sobreviscut estan acabades en absis semicirculars, el de la nau central molt més gran que el lateral. 


Capçalera

L'espai que hi ha darrera la capçalera és avui en dia una propietat particular i la vegetació impedeix contemplar amb claredat l'absis lateral, mentre que el central emergeix entre el fullam amb tota la seva esplendor.

En el segle XVIII la nau nord va ser segmentada i convertida en capelles laterals, que s'obren a la nau central gràcies als arcs formers. Per un estret passadís encara es pot accedir a l'absis i també veure la volta de canó amb que es cobreix la nau. En 1948 va ser necessari refer la volta de la nau central, que té un perfil apuntat. 

Com en molts temples del nostre país és difícil poder accedir al seu interior fora de l'horari de culte. En el plafó informatiu que ha instal·lat el Consorci de les Gavarres i que es troba just al davant, podem contemplar aquesta imatge que ens permet fer-nos una lleugera idea de com és el temple per dins.  


En el mur oest trobem la porta d'accés. Aquesta façana està decorada amb esgrafiats barrocs. En la part inferior encara es conserva la portalada romànica. La protegia un atri o galilea avui desaparegut.


Està emmarcada per una arc de mig punt adovellat, que protegeix un altre amb perfil apuntat per la part interior. Aquest és recolza en dues petites columnes, que semblen ser aprofitades d'una construcció anterior, ja que estan datats en el segle X. Les columnes tenen uns interessants capitells de finals del segle XI esculpits de manera molt arcaica. El del costat esquerre representa motius vegetals amb una figura de difícil interpretació que podria ser humana o animal. El del costat dret, en canvi, resulta molt més clar d'identificar. En ell s'han representat dos animals amb el cap comú en l'angle. 

Capitell esquerreCapitell dret

Quan es va reformar la façana en el segle XVIII, també es va afegir un campanar de cadireta de dos ulls en el mur nord, junt a la façana.