Província de Girona


Sant Pau de Fontclara
(Palau-sator, Baix Empordà)

41º 59,676'N ; 3º 7,399'E    
Antic monestir documentat des de l'any 889, quan l'abat del monestir va aconseguir un precepte del rei Odó, on es confirmaven els bens del cenobi. Amb la restauració dinastia carolíngia el monestir passà a dependre del monestir occità de Santa Maria de la Grassa cap a l'any 908, moment en que es va confirmar aquesta dependència pel rei Carles el Simple. Probablement en aquest moment es va extingir la comunitat i es va convertir en una simple parròquia.  El temple actual es va construir en el segle XI amb una sola nau. Actualment està coberta amb una volta apuntada, que és posterior. Aquesta nau està acabada amb un absis semicircular, que és el més destacat de tot l'edifici. Per la part exterior està decorat únicament amb quatre lesenes, entre les s'obren tres finestres de doble esqueixada. Posteriorment es van afegir dues capelles laterals.

Absis    Interior del temple

L'interior de l'absis està decorat amb pintures murals de principis del segle XIII.


En 1940 es van restaurar les pintures, moment en que van ser descobertes en retirar un retaule. La restauració es va fer seguint els criteris de l'època i es van repintar les zones on havien desaparegut les imatges. En la recent restauració, aquestes s'han eliminat.


Destaca la figura de la Maiestas Domini dins una mandorla. Envolten a la imatge les figures dels quatre evangelistes allunyant-se del centre i amb el cap girat cap a Crist, forma que també trobem en altres imatges del segle XI. En el nivell inferior trobem als apòstols asseguts en un banc i agrupats per parelles.


A l'alçada de les finestres trobem representades escenes de la vida de Sant Pau. La conservació d'aquestes imatges és més deficient que les de la volta. En el primer grup es representa a Sant Pau en el terra, després de caure del cavall en ser cegat per Déu. En el segon grup es representa el seu baptisme.

Sant Joan ha caigut del cavall    Bateig de sant Joan

En l'intradós de l'arc triomfal, que és la part més erosionada i on s'han eliminat les pintures de 1940, trobem els vint-i-quatre ancians, que estan agrupats per parelles. 


A continuació es mostra una imatge general de l'absis en que podeu seleccionar la part de la imatge que voleu veure ampliada.

Pantocràtor Sant Marc Sant Joan Sant Lluc Parella d'Apòstols Parella d'Apòstols Parella d'Apòstols Parella d'Apòstols Parella d'Apòstols Parella d'Apòstols Parella d'ancians Parella d'ancians Parella d'ancians Parella d'ancians Parella d'ancians Parella d'ancians Conversió de Sant Pau Bateig de Sant Pau Sant Pau Sant Pau Àngel Figura per determinar Figura per determinar Fragments decoració Figura per determinar Selecciona la part que vols ampliar

A més de les pintures murals de l'absis també podem trobar altres elements decoratius d'època romànica en el temple. És tracta de dos blocs de pedra esculpits, situats a banda i banda de l'absis.

Detall escultòric    Detall escultòric

També es conserva l'antiga porta d'accés al temple, situada als peus de la nau en el mur sud. En la recent restauració s'ha habilitat com finestra. En el segle XVII es va construir la nova façana, situada en el mur oest i es va tapiar la porta romànica, ara recuperada. 


El 30 de setembre del 2007 es van donar per acabades les obres de restauració de les pintures murals en presencia del bisbe de Girona, el Conseller de Cultura i l'alcalde de Palau-sator.