Província de Girona


Sant Martí de Romanyà
(Santa Cristina d'Aro, Baix Empordà)

41º 51,288'N ; 2º 59,132'E
Les primeres notícies del lloc de Romanyà són de l'any 881. Haurem d'esperar més d'un segle per trobar una referència a l'església, que en l'any 1019 apareix com una possessió de la canònica de Girona.

El temple es va construir a finals del segle X o principis del segle XI encara amb traces pre-romàniques. L'edifici que podem contemplar avui en dia, encara conserva alguns elements d'aquest moment, si bé va ser reformat a finals del segle XII i posteriorment en època barroca. 


Inicialment va ser concebut amb planta de creu grega, si bé el braç est era més allargat. Els braços de la creu i l'absis estan coberts amb volta de canó. En la intersecció dels quatre braços trobem una falsa cúpula, que es recolza en quatre arcs de mig punt ultrapassats. 


L'absis ha quedat parcialment ocult per construccions posteriors. Això fa que sigui difícil contemplar una finestra de doble esqueixada, feta amb carreus de granit, que hi ha en la seva part central.


Uns curiosos arcs uneixen la paret est amb l'edifici de la rectoria. 


Una altra finestra, de mig punt i doble esqueixada, s'obre en el mur de migjorn del braç sud del transsepte.


En el mur sud s'obre la porta actual d'accés al temple. Està formada per un arc de mig punt adovellat. La protegeix un porxo de factura moderna. Als costats de la porta veiem carreus en fileres regulars, que corresponen a una reforma feta entre els segles XII i XIII.


Just al davant, però en el mur nord, s'obria una altra petita porta, actualment cegada i coberta per vegetació, que n'impedeix la seva visualització des de l'exterior.

El campanar de torre s'alça en part sobre el braç nord del creuer. Té planta quadrada i destaquen les finestres geminades que s'obren en el darrer pis. La coberta és piramidal.


En el segle XVII es va reformar el temple. Es va afegir una sagristia en el costat nord, eliminada a finals del segle XX. Encara es conserven les edificacions afegides en el mur sud, on es van adossar dues capelles.


Malauradament no vaig poder accedir a l'interior del temple, que és el més interessant. A continuació reprodueixo la imatge que es pot veure en el plafó informatiu que hi ha davant del temple. D'aquesta manera us podreu fer una lleugera idea de com és el temple per dins.