ProvÝncia de Girona


Sant MartÝ d'Emp˙ries
(L'Escala, Alt EmpordÓ)

42║ 08,439'N ; 3║ 7,108'E
En l'alta edat mitjana els habitants de l'antiga Emporion es van traslladar a un lloc mÚs arrecerat i elevat.  Aquest nou nucli de poblaciˇ es va convertir ben aviat en la seu del comtat d'Emp˙ries. En el centre de la vila es va construir un castell, del que encara es conserven alguns murs del segle XIII.  

Muralles de Sant MartÝ d'Emp˙ries    Restes del castell de Sant MartÝ d'Emp˙ries

Al nord de l'esglÚsia, es conserva una de les torres medievals del recinte fortificat que envoltava la vila. ╔s de planta circular. Al seu costat veiem carreus d'origen romÓ, que van servir per a bastir la muralla medieval.

Restes d'una torre medieval   Carreus romans

Les primeres notÝcies del temple daten de l'any 834. Posteriorment aquest temple es va haver de reconstruir fins a tres vegades, tal i com es pot veure en les tres lÓpides encastades a la fašana oest.


La primera lÓpida, dividida en dos fragments, ens descriu la reconstrucciˇ realitzada l'any 926.

Fragment de la primera lÓpida    Fragment de la primera lÓpida

Posteriorment, en 1284 es va reparar el teulat, la volta de la nau, el paviment i es va construir el campanar, tal i com es descriu en la lÓpida funerÓria del sagristÓ Guillem de Palol.


La darrera reconstrucciˇ fou l'any 1507, desprÚs del setge que va patir la vila per part de les tropes del Duc de Lorena l'any 1468. 


Les lÓpides es troben en el mur oest, sobre la porta d'accÚs.


Aquesta estÓ formada per un senzill arc apuntat. La decoraciˇ de les arquivoltes i les seves impostes s'ha perdut degut a l'erosiˇ.


Just al damunt podem trobar una rosassa g˛tica, amb una decoraciˇ a base de set cercles decorats amb l˛buls.


L'edifici Ús d'estil g˛tic. EstÓ format per una sola nau coberta amb volta de creueria i acabada en un absis poligonal. 

Interior del temple   Interior del temple

Mur sud    Absis i fragment de la muralla


Les dues voltes de creueria de la nau tenen una clau de volta sense decoraciˇ. No sembla que estiguessin esculpides, per tant Ús probable que fossin decorades amb motius pintats.

Volta de la nau i el presbiteri   Clau de volta de la nau

Si que estÓ esculpida i conserva part de la policromia la clau de volta del presbiteri. En ella podem veure al patrˇ del temple, sant MartÝ, compartint la capa amb un pobre.


En l'interior del temple es conserven alguns elements interessants. NomÚs entrar al temple podem veure una pila baptismal romÓnica. EstÓ tallada en un sol bloc de pedra calcÓria i la decora un fris d'arcs cecs. 

Pica baptismal   Pica baptismal

Al seu davant trobem una antiga ara d'altar paleocristiana, feta en marbre blanc. Es creu que va ser realitzada entre els segles V i VIII. Va ser localitzada l'any 1993 en el paviment del temple, doncs havia estat reutilitzada. En la part posterior es veuen algunes incisions, que alguns estudiosos daten a l'Ŕpoca clÓssica.

Ara paleocristiana   Revers de l'ara paleocristiana

En el costat nord del presbiteri trobem una altra ara paleocristiana. EstÓ decorada amb dues motllures en forma de mitja canya. Com en el cas anterior, es creu que l'ara es va fer aprofitant un marbre d'Ŕpoca romana.


L'altar principal estÓ format per una ara d'altar pre-romÓnica, datada en el segle X.  EstÓ decorada amb arcs cecs de mig punt i alguns de ferradura.

Interior del temple

Altar principal   Ara pre-romÓnica


En un dels extrems podem veure incÝs el nom de SILVI i en una de les cantonades ERMEMIRUS PR SBIT (Ermemirus presbiter).

Detall de l'ara d'altar amb una inscripciˇ       

L'ara estÓ suportada per quatre columnes de factura molt simple.

Columnes de l'altar   Columnes de l'altar

TambÚ en el presbiteri i sota la imatge moderna de Sant MartÝ, trobem un antic cap humÓ, probablement d'Ŕpoca romana.


La pica beneitera, del segle XVI, tambÚ va aprofitar un element romÓ, en aquest cas la columna sobre la que s'aixeca.

Pica beneitera   Pica beneitera i columna

En els murs laterals, especialment en els contraforts del costat nord podem veure carreus amb decoraciˇ esculpida, probablement reaprofitats dels temples anteriors.

Carreus esculpits   Carreus esculpits

Val la pena acostar-se a aquest racˇ de l'EmpordÓ, passejar-se pels seus carrers i gaudir de les platges i paisatges.