ProvÝncia de Girona


Sant MartÝ de Pau
(Pau, Alt EmpordÓ)

42║ 18,997'N ; 3║ 6,994'E
La construcciˇ d'aquest temple correspon a dues etapes prou diferenciades. La primera es situa a principis del segle XI en que es va construir l'absis i un fragment de la nau. La resta de nau i la fašana corresponen a la segona meitat del segle XII o inicis del XIII. Aquesta diferenciaciˇ es fa evident en la manera com estÓ constru´t l'edifici. La part antiga estÓ feta amb petites pedres sense polir i unides amb abundant morter. La part mÚs nova estÓ feta amb pedres mÚs grans, perfectament polides i colĚlocades regularment.

Fašana

A la fašana de ponent Ús on estÓ situada la porta d'accÚs. Aquesta fašana estÓ emmarcada per unes lesenes i dividida horitzontalment per una motllura. La porta estÓ formada per cinc arcs de mig punt, llinda i timpÓ. A cada banda hi podem trobar dues columnes acabades en capitells decorats. Els capitells tenen esculpits motius vegetals o caps de lleons.

Detall capitellsDetall capitells

Les columnes exteriors sˇn decorades, mentre que les interiors sˇn llises. Sobre la porta es troba una finestra de doble esqueixada amb dos arcs en gradaciˇ.


El campanar, que originÓriament era de cadireta, ha sofert m˙ltiples transformacions que li han acabat donant aquest aspecte. L'interior del temple estÓ parcialment arrebossat i decorat amb pintures modernes.