Província de Girona


Sant Llorenç d'Adri
(Canet d'Adri, Gironès)

42º 3,227'N ; 2º 44,495'E
Temple romànic del segle XI. Degut a problemes estructurals i als desperfectes causats pels terratrèmols del segle XV, es van haver de reforçar els murs del temple. En aquest moment també es va sobrealçar el temple per construir unes golfes i es va construir un nou campanar.   


El temple té una única nau acabada en un absis semicircular, decorat externament amb un fris de dents de serra. Està coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral que es recolza en columnes adossades. Al llarg dels segles s'hi han anat afegint capelles laterals. 


En la façana oest trobem la porta d'accés al temple. Està formada per tres arcs adovellats  de mig punt. El central es recolza en un parell de columnes amb els capitells esculpits. En el del costat esquerre podem veure representats a un ocell i dos caps humans. En el del costat dret podem veure representada una figura que sosté un bàcul i que té la mà dreta sobre el pit. En la part frontal s'han esculpit dues volutes.


Sobre la façana oest s'alça el campanar de torre de planta quadrada, coronat amb merlets i amb coberta piramidal. Aquest va substituir a l'original, similar al de la veïna Santa Cecília de Montcal, que es trobava en la façana est. D'ell encara es poden veure les finestres geminades del primer pis a l'interior de les golfes. El segon pis va ser desmuntat i es van aprofitar les finestres geminades per construir l'actual. Les del costat est, nord i sud tenen un capitell en forma de mènsula.


En 1698 es convertí en lloc reial.