ProvÝncia de Girona


Sant JuliÓ de Corts
(CornellÓ del Terri, Pla de l'Estany)

42║ 5,739'N ; 2║ 47,384'E
Temple del segle XI, forša modificat al llarg dels segles. OriginÓriament es va edificar amb una sola nau a la que s'hi van afegir capelles laterals en el costat nord, en l'Ŕpoca g˛tica. TambÚ es va sobrealšar la nau i l'absis per construir unes golfes.


La nau estÓ coberta amb volta de canˇ lleugerament apuntada, mentre que les capelles tenen volta de creueria amb gruixuts nervis. L'absis, situat a l'est de la nau, Ús semicircular i sense cap decoraciˇ. ┌nicament podem veure l'antiga cornisa romÓnica, que es recolzava en senzilles mŔnsules.


El mÚs interessant del temple ho trobem en el mur oest. Es tracta de la portalada d'accÚs. La formen dos arcs adovellats ricament esculpits. El mÚs exterior es recolza en dos columnes amb capitells decorats.


Malgrat l'erosiˇ encara podem veure algunes de les figures que decoren els capitells. En el del costat esquerre podem veure dues cares humanes, mentre que en el del costat dret s'endevina un Óngels entre motius vegetals.


Les dovelles de l'arc interior estan decorades bÓsicament amb motius vegetals o animals circumscrits.


En l'arc exterior els motius decoratius sˇn mÚs variats. En el centre trobem a un Crist Crucificat. Altres imatges representen Óngels, figures humanes, animals i motius vegetals.

Crsit Crucificat└ngel

Animals i figures humanesAnimals i figures humanes

Animal esculpitAnimal esculpit

Motius vegetalllebre


La forja encara Ús de l'Ŕpoca romÓnica.