Província de Girona


Església de Sant Joan
(Palau-saverdera, Alt Empordà)

42º 18,469'N ; 3º 8,848'E
Es va començar a edificar a principis del segle XI amb planta basilical de tres naus. Aquestes estan acabades en un absis i dues absidioles semicirculars, si bé les absidioles tenen una planta una mica irregular per la part interior. 

Absis principal

Posteriorment es van afegir dues capelles laterals a mode de transsepte. La nau central es cobreix amb una volta de canó lleugerament ultrapassada que es recolza en tres arcs torals. Les naus laterals també estan cobertes amb volta de canó, si bé podem trobar una part de la nau dreta coberta amb volta de quart de cercle i la part més propera a la capçalera de la nau esquerra amb volta d'aresta. Originàriament les naus es separaven per quatre arcs formers, els pilars de les quals estaven a l'alçada dels arcs torals de la nau principal. En el segle XVI o XVII es va substituir aquesta estructura per dos arcs, molt més amplis, a cada banda.

L'absis principal està decorat interiorment per un fris d'arcs cecs i lesenes, seguint l'estil llombard. En el centre s'obre una petita finestra de doble esqueixada lleugerament inclinada. Exteriorment també segueix el model llombard amb una sèrie de vuit grans arcs de mig punt en forma de nínxol que recorre la part alta de l'absis. Aquest tipus d'arcs els trobem també en Sant Pere de Casserres, en Sant Esteve de Tavèrnoles, en Sant Vicenç de Cardona i en el Monestir d'Obarra, a la Ribagorça. Completen la decoració quatre lesenes i un arc, fet amb pedra vermellosa, que envolta la finestra.

Les absidioles no tenen decoració interior, mentre que a l'exterior podem trobar un fris d'arcs cecs i lesenes. També s'hi pot observar, com en el principal, un arc de terrissa vermellosa al voltant de la finestra.  

Capçalera

CapçaleraCapçalera


Als peus de la nau podem veure una finestra amb forma de creu que es va fer durant la darrera campanya de restauració. En canvi la que es troba sobre l'absidiola dreta si que és de factura romànica.


La porta d'accés s'obre en el mur dret. Es troba en el mateix lloc que la original, si bé l'actual es fruit de les darreres restauracions.

A l'interior es conserven dues piques, una baptismal gran i una més petita, sense decoració.