ProvÝncia de Girona


Sant Iscle d'EmpordÓ
(Serra de Darˇ, Baix EmpordÓ)

42║ 01,979'N ; 3║ 03,508'E
Temple edificat en el segle XII sobre un anterior. Formava part del castell de Sant Iscle. 


OriginÓriament estava formada per una sola nau acabada en un absis semicircular. Aquesta nau estÓ coberta amb una volta apuntada, que es troba reforšada per un arc toral, que descansa en dues pilastres adossades als murs laterals. L'arc triomfal tambÚ Ús apuntat i es recolza en dues columnes de marbre, probablement reaprofitades d'algun edifici romÓ proper. Els capitells sˇn romÓnics i desproporcionadament grans respecte a la resta del temple. En el segle XVII es va afegir una segona nau en el costat nord, amb capšalera quadrada. 


L'absis estÓ decorat externament amb arcs cecs i una finestra de doble esqueixada. TambÚ es pot observar el sobrealšament que es va fer del temple, quan es va fortificar. En el pis afegit de l'absis es poden veure finestres en forma d'espitllera. 


La porta actual Ús del segle XVII, tal i com es pot veure en un inscripciˇ. La porta original romÓnica estava en el mur oest i encara es visible des de l'interior. 


Prop de l'esglÚsia podem veure una torre de l'antic recinte emmurallat. Data del segle XII i tÚ planta circular de tres metres de diÓmetre interior.  La  porta d'accÚs estÓ situada en el costat nord i tres metres per sobre del terra. L'alšada de la torre Ús de mÚs tretze metres.