ProvÝncia de Girona


Sant Crist˛fol de Beget
(Camprodon, RipollŔs)

42║ 19,158'N ; 2║ 29,921'E
El temple actual Ús del segle XII i va ser constru´t per iniciativa del monestir de Sant Pere de Camprodon. Durant la Guerra Civil el temple va ser protegit pels mateixos ve´ns i d'aquesta manera ens ha arribat intacte el seu valuˇs patrimoni.


EstÓ format per una sola nau acabada en un considerable tram presbiterial i un absis semicircular. En el presbiteri s'obren dues capelles laterals de planta rectangular.


La nau estÓ coberta amb volta apuntada, reforšada per arcs torals, que descarreguen la seva forša en contraforts.  


El temple estÓ ple de retaules barrocs del segle XVIII. El cilindre absidial queda amagat per un impressionant retaule barroc, coronat per la figura de Sant Crist˛fol.


Sota aquesta imatge barroca trobem una de les joies del temple: un Crist Crucificat romÓnic. Segons la tradiciˇ, provÚ de l'antiga esglÚsia de BestracÓ, avui en dia prÓcticament enrunada. Es una talla de grans dimensions del segle XII, que conserva bona part de la policromia original. La creu, en canvi, Ús de factura posterior. Destaquen les faccions de la cara i els cabells, pentinats amb la ratlla al mig i amb tres trenes a cada espatlla. Es creu que les trenes originÓriament eren pintades i que posteriorment es van afegir amb relleu. En 1938 va ser enviada a Su´ssa pels ve´ns del poble per evitar la seva destrucciˇ, d'on va retornar en 1940. EstÓ ubicat en la part central del retaule, en un cambril decorat amb pintures del segle XVII. Es pot accedir al cambril per dues portes situades en els extrems del retaule, sota les imatges de Sant Joan i de la Verge Maria. 

Crist Crucificat       Detall del Crist Crucificat


En l'interior del temple es conserven altres elements interessants com una calaixera del segle XVIII, un retaule g˛tic d'alabastre del segle XV, on es narren escenes de la vida de Jes˙s i de la Verge,  i una pica baptismal d'immersiˇ. ╔s de grans dimensions i es troba situada sota el cor. EstÓ decorada amb cordons.

Retaule de la Mare de DÚu de la Salut   Pica baptismal

TambÚ hi ha dues piques mÚs, destinades a guardar l'oli de les llÓnties. Sˇn dos blocs rectangulars de pedra. Una es conserva en l'exterior del temple, utilitzada com a jardinera.

Pica baptismal situada a l'exterior del temple

La porta d'accÚs al temple estÓ situada als peus de la nau en el mur sud. EstÓ format per dues arquivoltes decorades, que es recolzen en dues columnes amb els capitells esculpits. Els dos exteriors estan molt deteriorats, mentre que en els dos interiors encara es poden veure elements vegetals i animals. L'arquivolta exterior estÓ decorada amb botons i motius florals, mentre que la mÚs interior Ús torša en espiral, com l'arc que hi ha entre les dues arquivoltes. El timpÓ no tÚ decoraciˇ, tot i que Ús probable que originÓriament podria estar esculpit o pintat. 


El campanar Ús de torre, tÚ vint-i-dos metres d'alšada  i estÓ adossat en el mur sud. Es va construir en dues etapes diferents. Els pisos inferiors corresponen al segle XI.  En la primera planta s'obre una finestra en cadascun dels costats. En el segon pis podem trobar dues finestres geminades en cada mur. La tercera i quarta planta corresponen al segle XII.  En la tercera novament trobem dues finestres geminades, per˛ molt mÚs esveltes que les del pis inferior. En la planta superior nomÚs hi ha una ˙nica finestra en cada costat, per˛ de grans dimensions. Els pisos superiors estan separats per un fris de dents de serra. Entre el segon i tercer pis i entre el quart i la teulada trobem unes senzilles mŔnsules sota el fris, mentre que entre el tercer i el quart trobem un fris d'arcs cecs.


La finestra de l'absis estÓ decorada amb dos parells de columnes amb els capitells esculpits amb elements vegetals. L'absis tambÚ estÓ decorat amb arcs cecs i un fris de dents de serra.