ProvÝncia de Girona


Sant CebriÓ de Torroella
(Torroella de FluviÓ, Alt EmpordÓ)

42║ 10,548'N ; 3║ 02,482'E    
La poblaciˇ de Torroella estava dividida en dos barris separats per escassos tres-cents metres. Inicialment la poblaciˇ s'agrupava en el nucli situat mÚs a ponent i conegut amb el nom de la Forša, doncs estava envoltat per muralles, de les que encara es conserva un fragment.

En el segle XI arriben a la poblaciˇ un grup d'homes i dones procedents de Sant Pere Pescador i s'instalĚlen en un indret a  llevant del nucli de la Forša, conegut com la Vila. AllÝ es va aixecar aquest temple entre els segles XII i XIII.


EstÓ formada per una sola nau rectangular i coberta amb volta apuntada, a la que posteriorment es van afegir capelles laterals.


EstÓ acabada en un absis semicircular, que en el centre tÚ una finestra de dobles esqueixada, amb doble arc de mig punt per la part exterior.

Absis      Absis           


En el mur oest trobem la porta d'accÚs al temple. EstÓ format per tres arcs, lleugerament ultrapassats i en gradaciˇ, llinda i timpÓ llis.


Per sota de l'alšada de la llinda trobem impostes bisellades on descansen els arcs. En la del costat dret, si parem atenciˇ, podrem veure alguns detalls esculpits com una flor. 

Detall escult˛ric de la portalada   Detall escult˛ric de la portalada


En la porta encara es conserva bona part de la ferramenta romÓnica, a base de tiges en en forma d'espiral o volutes. TambÚ es conserva un tirador i el forrellat. 


En la part interior de l'arc de la porta trobem unes altres dues interessants sorpreses, que passen desapercebudes per a la majoria de visitants. Es tracta de dues pedres esculpides. La del costat esquerre tÚ una creu circumscrita i en la del costat dret veiem una forma indeterminada, que recorda una figura humana, dins d'un quadrat.

Creu circumscrita   Pedra esculpida


Al costat de la porta hi ha una lÓpida sepulcral g˛tica encastada en el mur. Correspon a Joan de Torroella i conserva el seu escut d'armes, una torre, en cadascun dels angles.


Sobre la porta trobem una rosassa, que va substituir a la finestra romÓnica original.


Corona la fašana un campanar de cadireta de dos ulls, que ha perdut els arcs. S'accedeix a ell per una escala adossada al mur sud del temple, tot i que inicialment s'hi accedia des de l'interior.


Just travessar la porta del temple veiem una imatge moderna de Sant CebriÓ, al costat del qual hi ha una petita pica beneitera.

Sant CebriÓ i pica beneitera