Província de Girona


Castell
(Pals, Baix Empordà)

41º 58,315'N ; 3º 8,816'E
Està documentat per primer cop l'any 889 amb  el nom de castell de Mont Aspre. En el segle XV, en la guerra contra Joan II, va quedar molt malmès i el monarca va  permetre reaprofitar les seves pedres per reconstruir l'església de Sant Pere i les muralles de la vila. Només es va conservar la torre circular, coneguda con la Torre de les Hores. 


La torre és del segle XII i té set metres de diàmetre i una alçada de quinze metres. Està assentada sobre la roca. Interiorment està dividit en dos estances. En el segon pis, a uns set metres d'alçada es on s'obre la porta d'entrada original, formada per un arc de mig punt adovellat. 

El campanar que corona la torre és del segle XV. Es va construir per ubicar-hi un rellotge, que dóna nom a la torre.


En els edificis que hi ha als voltants de la torre es poden observar alguns fragments de murs de l'antic castell, especialment en la casa del Dr. Pi i Figueres, impulsor de la restauració de la població. En la seva casa, ubicada en el solar on s'alçaven part de les dependències del castell, trobem encara fragments de la fortalesa. Els més destacats són dos ponts amb arcs rebaixats i la base sobre la que es va construir la capella.

Arc del castell   Capella


Excavats en la roca sobre la que es va edificar la torre del rellotge, encara podem veure alguns sepulcres d'època visigòtica.