Província de Girona


Torre de Sant Climent
(Amer, La Selva)

 

42º 0,607'N ; 2º 37,891'E    
La Torre de Sant Climent és també coneguda com la Casa Forta de Roca-Salva. Està situada en un bell enclavament sobre la plana d'Amer, al vessant del puig Galí. Com el seu nom indica, era propietat de la família Roca-salva. Va ser construïda durant el segle XII o principis del XIII.


És tracta d'un edifici típic de la baixa noblesa catalana, on l'element més destacat és la torre circular. Aquesta defensava la part més dèbil de l'edifici, servia de Talaia i era l'element distintiu de la construcció. Té una alçada aproximada de 16 metres i un diàmetre interior de 2 metres.

Com ja hem comentat, la torre era utilitzada per defensar la casa dels Roca-salva. Aquesta tenia planta rectangular amb uns murs de més d'un metre d'amplada. La gran sala va ser dividida en època moderna en dos, mitjançant un envà. L'edifici va necessitar importants obres de reforma arran del terratrèmol del segle XV.


La porta d'accés de la sala es troba a peu pla. Està situada prop de la base de la torre. La forma un arc de mig punt fet amb grans dovelles. Uns metres més amunt i encara més propera a la torre trobem una altra porta amb arc de mig punt, però de menors dimensions.

Posteriorment l'edifici es va transformar en un mas, que fa uns anys es trobava en un estat ruïnós. En els darrers anys ha estat restaurat i torna a estar habitat, fet que no permet que ens hi puguem acostar.