Província de Girona


Torre Cavallera
(Camprodon, Ripollès)

42º 17,844'N ; 2º 20,937'E     
Torre que controlava l'accés a la vall de Camprodon juntament amb el castell de Creixenturri. Tot i la seva ubicació, el lloc de Cavallera no depenia del bisbat de Girona, si no del d'Urgell i les primeres notícies que ens han arribat daten de l'any 911. L'existència d'una torre en la vila Cavallera està documentada des de l'any 936.


L'any 1265 l'abat de Sant Pere de Camprodon va comprar els territoris que Pere Dabasc poseia a Camprodon i Cavallera, entre les que no es trobava la Torre Cavallera. La propietat del castell va canviar de mans en diverses ocasions, arribant a ser una possessió de la corona entre els segles XVII i XIX.

La seva ubicació estratègica va ser molt important durant la guerra amb Jaume II de Mallorca, moment en que es va instal·lar una guàrdia de dotze homes. Durant la Guerra Civil espanyola l'indret va recuperar el seu valor estratègic, com ho demostren els nombrosos búnquers que hi ha a la zona. 


La torre té planta quadrada i una alçada actual d'uns 11 metres. Estava dividida en tres pisos. L'inferior no tenia cap obertura des de l'exterior. La porta es troba en el sector nord-est a uns 4 metres del nivell del terra. Està formada per un arc de mig punt, fet amb vuit dovelles. En aquest primer pis podem veure dues espitlleres, mentre que en el pis superior s'obren unes petites finestres sobre les espitlleres.