Província de Girona


Santa Susanna de Caulès
(Vidreres, La Selva)

41º 46,407'N ; 2º 50,829'E    Inicialment el temple va estar dedicat a Sant Esteve. A principis del segle XIX s'afegeix l'advocació de Santa Susanna, que al llarg del mateix segle passarà a ser la principal.


Les primeres notícies que ens han arribat d'aquest temple daten del segle XI. Va mantenir la condició de parròquia fins l'any 1448, quan va passar a ser una sufragània de Santa Maria de Vidreres.


L'edifici presenta una sola nau coberta amb una volta de canó i capçada a l'est per un absis trapezoïdal pre-romànic.  En els seus murs est i sud sobre una petita finestra, formada per tres carreus irregulars.


Una finestra de similars característiques s'obre en el sector més occidental del mur de migjorn, ara cegada.


En el segle XIX es va construir una capella lateral en el costat nord, així com una sagristia. També es van reforçar els murs laterals amb la construcció de tres contraforts en el mur sud i un en el nord. La façana del mur oest es va reformar en el segle passat, donant-li l'actual aparença.


A l'hora de datar aquest temple, alguns autors l'han relacionat amb Sant Marcel de Flaça, al Conflent, a la que estructuralment s'assembla i que va ser construïda al finals del segle X o principis del XI.