Província de Girona


Santa Maria de Vilanant
(Vilanant, Alt Empordà)

42º 15,285'N ; 2º 53,359'E    
Les primeres notícies d'aquesta església les trobem l'any 1018, tot i que el temple es va edificar un segle abans. Durant els segles XIV i XV es va reformar profundament la nau el costat septentrional. A aquestes reformes se'n afegir de noves durant el segle XVIII, quan es va modificar l'absidiola sud per construir una sagristia i en el segle XIX, quan es va fer el campanar de torre i les escales d'accés al temple. Ja en el segle XX es van arrebossar els seus murs, tant per la banda exterior com per l'interior.


L'arrebossat dels seus murs i les reformes patides al llarg dels segles van fer que durant molts anys es desconegués l'origen altmedieval del temple. És per aquest motiu que en les darreres dècades s'han portat a terme diverses campanyes de restauració i estudi que han permès datar amb més exactitud les diferents parts que el formen.

Ens trobem amb un temple de tres naus , que originàriament estaven capçades en tres absis. D'aquests només s'ha conservat el central, de planta rectangular i cobert amb volta de canó. També tenen aquest tipus de coberta les naus central i nord, mentre que la sud té coberta de quart de cercle. La volta de la nau central està reforçada amb tres arcs torals.


Els dos absis laterals tenien planta semicircular ultrapassada. El del costat nord va ser enderrocat per construir el campanar. Encara es poden algunes restes integrades a la part baixa de la torre. En del costat sud, en canvi, es va enderrocar per construir-hi la sagristia. Recentment es va descobrir l'arc triomfal d'aquest absis, que és de mig punt.

Les finestres de la capçalera estan formades per un gran arc adovellat i una sola esqueixada, que a l'exterior es transforma en una espitllera.

Finestra de l'absis     Finestra de l'absis     Finestra de l'absis


En el mur sud encara es conserven tres finestres d'una sola esqueixada, molt estretes a l'exterior i amb un carreu en la part superior on està tallat un arc de mig punt.

Finestra del mur sud     Finestra del mur sud


Recentment s'ha retirat part de l'arrebossat exterior dels murs, el que ha permès deixar a la vista alguns fragments d'opus spicatum.


En el mur oest s'obre la porta d'accés, molt modificada al llarg dels segles. Està formada per un arc de mig punt adovellat, amb timpà llis i llinda.


Malgrat haver estat modificada, encara conserva elements de forja de tradició romànica.