Província de Girona


Santa Maria de Colomers
(Colomers, Baix Empordà)

42º 5,150'N ; 2º 59,279'E
Les primeres notícies d'aquest temple les trobem l'any 844, en un precepte de Carles el Calb, on feia constar la dependència de la cel·la monàstica de Columbariis del monestir de Sant Medir. Aquest cenobi es va traslladar l'any 949 a Santa Maria d'Amer. a partir d'aleshores va passar a dependre de la comunitat benedictina d'Amer. Des de principis del segle XIII va convertir-se en parròquia de Colomers. En 1384 va patir un incendi i es va acusar al comte Joan d'Empúries d'estar al darrera d'aquest fet, ja que estava enfrontat amb el rei Pere III.


El temple actual data del segle XI, tot i que va ser molt modificat entre els segles XVI i XVII, quan es van afegir les capelles laterals. Està format per una única nau acabada en un absis semicircular.


La volta absidal ha estat reconstruïda. En canvi, la nau conserva la volta original, de perfil apuntat, que arrenca d'una senzilla motllura.


En unes obres de restauració realitzades entre els anys 1970 i 1973 és va descobrir l'element més interessant del temple. Ens referim a la part interior de l'absis, ocult per un retaule del segle XVIII.  Està decorat amb uns arcs cecs recolzats en dotze columnes amb els capitells esculpits amb motius vegetals, animals, vegetals i geomètrics. Només es conserven alguns originals sencers, els altres s'han refet total o parcialment, prenent com a model els originals. Les columnes estan adossades a pilars, que tenen unes impostes decorades amb escacats i altres motius geomètrics. 


Quatre capitells són del tipus corinti, amb palmetes.

Capìtell vegetal  Capìtell vegetal

Capìtell vegetal  Capìtell vegetal


Un altre capitell també és de tipus vegetal, amb palmetes que s'entrellacen amb motius geomètrics. En el costat oposat del presbiteri es va col·locar una reproducció d'aquest capitell durant la restauració de l'absis.

Capìtell original  Rèplica capitell

Un altre dels capitells presenta caps d'animals en la part central. La part inferior del capitell és llisa.


El darrer és el més interessant, doncs està decorat amb figures humanes. En la part central trobem a un personatge amb els braços elevats, agafant una tija que recorre el capitells per la part alta.


El flanquegen dos homes barbats ajupits i amb les mans als genolls, que sostenen amb el cap els elements decoratius que hi ha en els angles.


Durant aquesta campanya de restauració també es va localitzar el fragment d'un arc de mig punt, situat en el braç nord del presbiteri, que probablement formava part d'una construcció anterior.


Es creu que l'absis estava decorat externament seguint l'estil llombard amb arcs cecs i lesenes, però només s'ha conservat la part baixa d'una lesena.


En època moderna va ser fortificat, duplicant la seva alçada.


Una de les finestres millor conservada de l'absis s'obre en el costat nord, tallada en un únic bloc de pedra. L'absis tenia inicialment tres finestres de mig punt i una sola esqueixada.  


La façana es va reformar en època barroca, però encara es poden veure les lesenes que la decoraven en època romànica. Malauradament no ens han arribat les arcuacions llombardes que hi havia entre elles.

Façana     Detall de la façana romànica

La finestra central ha estat reconstruïda. En el seu lloc hi havia un fornícula amb una imatge barroca de la Verge Maria Assumpta, que actualment es conserva en l'interior del temple. 


El campanar de torre també és un afegit posterior i es va acabar a principis del segle XIX.


El temple guarda uns interessants retaules barrocs, recentment restaurats. Malgrat que es van cremar les seves imatges durant la Guerra Civil, es conserva la seva estructura i policromia.

Retaule barroc   Retaule barroc de Sant Llenç   Retaule barroc del Roser

També es conserva una interessantíssima calaixera en l'actual sagristia, també d'època barroca, però amb motius decoratius típicament renaixentistes.


Aquesta sagristia, inicialment va ser una capella lateral i per aquest motiu va ser decorada amb pintures, de tipus popular, que narren el cicle de la Passió de Crist.

Pintures de la sagristia   Pintures de la sagristia

També podem veure una antiga pica d'olis i una pica beneitera, decorada amb un fris d'arcs cecs.

Pica d'olis   Pica beneitera

A pocs metres de l'església, trobem l'únic vestigi que es conserva de la muralla medieval. Es tracta d'un dels seus portals, dels que queda en peu l'arc de mig punt adovellat.

Portal de la muralla       Portal de la muralla