Província de Girona


Santa Maria de Bolòs
(Camprodon, Ripollès)

42º 18,171'N ; 2º 25,313'E   
L'església va ser consagrada l'any 1050.


Va ser construïda amb una sola nau rectangular, que estava capçada per l'est amb un absis semicircular.


Aquest va ser parcialment derruït per construir una sagristia.


Només es conserva un petit fragment en el costat nord, on encara es pot veure part de la decoració llombarda que tenia.


Aquesta decoració es repeteix en el mur nord, on trobem parelles d'arcs separades per lesenes. Es desconeix si en el mur sud es conserva una decoració similar, ja que es troba totalment arrebossat.


En el sector oest s'alça una torre de campanar. Té planta quadrada i sembla haver esta mutilat a l'alçada de la coberta de la nau. En l'actualitat està coronat per un cos quadrat, força matusser, que té una coberta a quatre aigües.


En el seu mur nord es conserven cinc arcuacions cegues.


L'interior del temple està reformat per adaptar-lo als gustos estètics d'èpoques posteriors.


Actualment la nau, molt allargada, està coberta amb una volta apuntada.


No és la coberta original. L'engruiximent dels murs laterals ens fa pensar que en algun moment es va enfonsar la volta romànica i l'actual volta apuntada la va substituir.


La volta, els murs laterals i els arcosolis oberts en els murs laterals encara conserven part de la decoració pictòrica amb que es van decorar en època moderna.

Decoració de la volta

Púlpit    Arcosoli decorat


La porta d'accés es troba en el mur sud, prop dels peus de la nau. Està formada per un senzill arc de mig punt adovellat.


Junt al papa sant Gregori, que protegeix l'accés al temple, vaig poder veure als dos actuals habitants del temple i que acompanyen al visitant en aquest abandonat indret del Ripollès.


Tot i que l'estructura del temple sembla trobar-se en un estat de conservació acceptable, quan accedeixes a l'interior, t'envolta una sensació de deixadesa, malgrat els seus bancs moderns,  que et fa plantejar la pregunta de fins quan resistirà aquesta església en peus. Santa Maria de Bolòs i la veïna església de Sant Valentí de Salarsa fa anys que demanen a crits una intervenció que els torni la dignitat que en el seu dia van tenir. Un municipi tant turístic com Camprodon hauria de tenir cura de tot el seu patrimoni, fins i tot aquell que no surt en les postals o en les guies turístiques com el Pont Medieval o l'església de Sant Cristòfol de Beget, restaurada recentment tot i no necessitar una intervenció tant urgent com aquests dos temples, que també formen part del nostre passat, de la nostra història.