Província de Girona


Santa Magdalena de Puigsac
(Pardines, Ripollès)

42º 18,498'N ; 2º 13,620'E     
Església consagrada el 15 d'octubre de 1176, pel bisbe d'Urgell Arnau de Preixens. La seva construcció responia a les demandes dels habitants del petit nucli de Puigsec, recollides pel castlà del castell de Ribes, que és qui la manà construir. Des del principi va ser una sufragània de Sant Esteve de Pardines.


El temple té una sola nau, coberta amb una volta de canó, lleugerament apuntada i que arrenca d'una motllura que recorre els murs laterals.


La nau està capçada a l'est per un absis semicircular llis. En el centre del tambor absidal s'obre una finestra de doble esqueixada, remarcada per una senzilla motllura.


Dues finestres més, de doble esqueixada i situades en el mur sud, il·luminaven originàriament el temple. Posteriorment, en el segle XVIII es va obrir un petit ull de bou en el mur oest. En aquest mateix segle es va modificar la ubicació de la porta d'entrada, traslladant-la del mur sud a l'oest. Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls.


La porta original, restaurada durant les obres que la Diputació de Girona i la Generalitat van fer l'any 1982, es troba en el mur sud. Està formada per dos arcs en gradació, llinda i timpà llisos.


En el segle XVII es van afegir dues capelles laterals, que es van eliminar en la darrera restauració. També en aquestes obres es va afegir un porxo, adossat al mur sud.