Província de Girona


Santa Magdalena de Parella
(Sant Joan de les Abadesses, Ripollès)

42º 15,365'N ; 2º 20,024'E     
El temple va ser edificat poc abans de l'any 1145, ja que el 21 d'abril d'aquell mateix any els propietaris del mas Parella van oferir el temple, acabat de construir, al monestir de Sant Joan de les Abadesses, propietari de l'alou on es trobava el mas i l'església. En tenia cura el rector de Sant Joan i Sant Pol, que havia de nomenar un capellà que hi celebrés els oficis, mentre que els fundadors es van reservar el dret de patronat.

Actualment s'hi celebra el culte esporàdicament. El diumenge posterior a la diada de Santa Magdalena s'hi celebra un aplec.

Vista general 

 


El temple és de senzilla factura i petites dimensions, com correspon a una capella de tipus rural. Està format per una sola nau, coberta amb una volta apuntada, que inicialment estava capçada cap al nord-est, com moltes altres edificacions del Ripollès, seguint la direcció de la vall.  La capçalera no està diferenciada en planta.


Posteriorment s'hi va afegir una sagristia en el mur sud i es va canviar l'orientació del temple, situant la capçalera cap al sud-oest.


També és d'aquesta època el campanar de torre, que s'alça sobre l'antiga capçalera.


L'accés es realitza a través d'una porta situada en el costat nord-oest. Està formada per un senzillo arc de mig punt adovellat, que protegeix un timpà i llinda llisos. En la porta es conserven alguns elements de la forja romànica amb que estava decorada.