Província de Girona


Santa Eulàlia Sacosta
(Girona,Gironès)

41º 59,372'N ; 2º 49,630'E
Coneguda actualment com Santa Llúcia, que ja era venerada anteriorment en un dels altars del temple. L'edifici actual és de meitats del segle XVII. En 1755 un llamp va ensorrar parcialment la torre de campanar, que anys més tard es va refer amb un curiós coronament.


Aquest aspecte es conseqüència de la desamortització de 1835, quan passà a mans privades. Prèviament, durant la Guerra del Francés va patir nombrosos desperfectes, per trobar-se a tocar de la muralla des del segle XIV, als peus del castell de Montjuïc.


L'ajuntament de Girona va comprar-la en l'estiu del 2003. Aleshores es van iniciar unes obres de restauració que van permetre descobrir que l'orientació del temple romànic era perpendicular a l'actual. En la zona oest encara es conserven part dels murs romànics.


En el timpà trobem esculpit un motiu geomètric en forma de zigazaga, que podria correspondre al segle XIII. El text que apareix gravat en el timpà, en que s'assegura que el temple no es va tancar ni en temps dels moros, data del segle XVII. Malauradament, quan l'ajuntament va comprar el temple, no va adquirir el camí que permet entrar per la porta original, ara protegida per un porxo i encara en mans particulars, i no podem contemplar ni fotografiar el timpà.