Província de Girona


Sant Jaume i castell de Canadal
(La Jonquera, Alt Empordà)

42º 24,640'N ; 2º 52,990'E    
Actualment està dedicada a Sant Jaume si bé la seva advocació anterior era a Santa Cristina. No es coneixen notícies antigues d'aquest temple.


El temple està format per una nau força estreta, capçada per un absis i un presbiteri de factura posterior.


En algun moment es va enderrocar la capçalera romànica i es va afegir un presbiteri més ample que la nau, acabat en un absis semicircular.


El tram original de la nau presenta una volta de canó lleugerament ultrapassada, que ens fa pensar en que ens trobem davant d'un temple del segle X.


La porta s'obre en el mur sud. Està formada per un arc de mig punt, fet amb dovelles de granit. Aquesta porta és moderna, probablement oberta en el mateix lloc que l'original.


Corona el mur de ponent un senzill campanar de cadireta d'un sol ull i factura moderna.

A ponent del temple trobem el castell de Canalda.


Actualment el castell està molt desfigurat, doncs durant molts anys va ser utilitzat com a masia i les seves dependències es van adaptar per als usos agrícoles. Des de fa uns anys és un restaurant i habitatge.


L'edifici té planta rectangular. Tenia una porta de mig punt adovellada oberta en el mur de llevant, que ha quedat parcialment oculta per una escala i una terrassa i que ha estat molt alterada.


També es conserven els arcs de mig punt d'una finestra bífora, actualment desapareguda.


A la part superior del mur veiem els suports de l'antic matacà.


El castell estava envoltat d'un petit anell de muralles. Les restes més importants es conserven en el sector nord-oest. Malauradament aquestes restes estan dins el recinte privat del restaurant i per aquest motiu no us podem oferir cap imatge.

 Restes de muralla