Província de Girona


Santa Coloma
(Ger, Cerdanya)

42º 24,678'N ; 1º 50,640'E    
L’església de Santa Coloma de Ger apareix citada per primera vegada en l’acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell, un document de finals del segle X.


El temple actual va ser aixecar en el segle XVIII. De fet, sobre la porta d’entrada podem llegir la data de 1740. En aquesta porta es van aprofitar alguns elements de la forja romànica. Estan formats per tiges que es converteixen en volutes en els extrems.


En el Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva una talla romànica de la Mare de Déu del segle XII procedent d’aquest temple. Inicialment va ser traslladada al palau episcopal de la Seu d’Urgell per ordre del bisbe.


Destaca per la seva verticalitat i pels colors brillants. En ella es representa a Maria asseguda sobre un coixí i amb el Nen a la seva falda. Jesús sosté sobre el genoll un llibre que agafa amb la mà esquerra, mentre que amb la mà dreta beneeix.

Segons un document de l’any 1927, sembla que hi havia una altra imatge de Maria i el Nen, que probablement va desaparèixer durant la guerra del 36.