Província de Girona


Santa Coloma
(Siurana d'Empordà, Alt Empordà)

42º 12,567'N ; 2º 59,679'E      
El lloc de Siurana apareix documentat per primera vegada l'any 939. No és fins l'any 1151 que trobem una referència històrica del temple de Santa Coloma, quan el cavaller Guillem Umbert de Baseia va fer una deixa de 10 sous a aquesta església.

L'edifici actual és del segle XVIII, en el que es va utilitzar part del material procedent de l'antic temple romànic.  Així doncs, podem veure carreus de pedra grisenca distribuïts per diferents parts dels murs del temple.


L'element més interessant el trobem en l'angle nord-oest. Partida en dos, es troba l'antiga llinda d'una porta romànica, probablement del segle XII.


En ella es van esculpir tres creus gregues circumscrites.

Restes de la llinda    Restes de la llinda

Procedent d'aquest temple, es conserva una Mare de Déu romànica en el Museu d'Art de Girona. Es va realitzar en una etapa molt avançada del romànic, finals del segle XIII, a jutjar per les traces del seu rostre, l'ondulació dels cabells i els plecs dels vestits, que ens anuncien la vinguda del gòtic. Malauradament, el seu estat de conservació és bastant deficient. Tant la Verge com el Nen han perdut la ma dreta. L'Infant també ha perdut el cap per l'acció dels corcs.