Província de Girona


Santa Cecília
(Terrades, Alt Empordà)

    42º 18,615'N ; 2º 50,386'E     
El lloc de Terrades apareix citat per primera vegada l’any 982, quan el clergue Guiu va deixar en testament dos masos situats en aquest lloc al monestir de Sant Pere i Sant Prim de Besalú. L’església, en canvi, no la trobem documentada fins l’any 1115, quan apareix en un document d’empenyorament de bens d’un tal Dalmau de Montmarí.

Malauradament, aquest temple va ser utilitzat com a polvorí durant la Guerra Civil i durant el mes de febrer del 1939 es va fer esclatar tot el que hi havia dins, destruint gairebé per complert l’edifici. Per aquest motiu, l’edifici actual no conserva cap resta de l’antiga església romànica.


Per fotografies antigues i algunes descripcions en escrits que han arribat fins als nostres dies, sabem que era un temple de tres naus capçades a l’est per tres absis semicirculars. Els seus murs, com en moltes altres esglésies de la zona, van ser sobrealçats per construir-hi golfes i elements defensius. Sobre la part més occidental de la nau central s'aixecava una campanar de torre, que va aprofitar part  del campanar de cadireta. A continuació podeu veure tres imatges antigues del temple, procedents del Fons Salvany de la Biblioteca de Catalunya fetes l'any 1920.
 

Foto antiga de l'església   Foto antiga de l'església

Foto antiga de l'església


En el museu d’Art de Girona es conserva un dels batents de la porta d’entrada, que conserva bona part de la forja de ferro amb que estava decorada. Els motius representats són els habituals d’aquesta època a base de tiges que acaben en volutes, que es cargolen sobre elles mateixes.