Província de Girona


Santa Cecília
(Bolvir, Cerdanya)

42º 25,182'N ; 1º 52,726'E    
La primera vegada que trobem documentada la parròquia de Bolvir és en un precepte del rei Lotari de l'any 958, en que la confirma com una de les possessions de Sant Miquel de Cuixà.  El lloc de Bolvir havia estat donat pel comte Sunifred II de Cerdanya al monestir l'any 953, amb tots els seus drets i pertinences.


El temple actual es va construir a finals del segle XII o principis del XIII a jutjar pel seu aparell fet amb carreus ben escairats de granit. Està format per una nau rectangular, coberta amb una volta apuntada i capçada a l'est per un absis semicircular. Aquest absis té dues finestres de mig punt i doble esqueixada: una orientada al sud i l'altra a l'est.


La finestra central de l'absis té esculpides tres boles en la part inferior.


L'absis està decorat amb un fris de dents de serra sota la teulada.


Aquest fris es recolza en mènsules esculpides amb caps humans i animals, ocells i motius geomètrics.

Mènsula esculpida amb un ocell  Mènsula esculpida amb un cap humà  Mènsula esculpida amb un cap humà  Mènsula esculpida amb un cap animal

Mènsula esculpida amb un motiu geomètric  Mènsula esculpida amb un cap humà  Mènsula esculpida amb dos caps humans  Mènsula esculpida amb un cap humà

Mènsula esculpida amb un cap animal  Mènsula esculpida amb un motiu geomètric  Mènsula esculpida amb un motius geomètric  Mènsula esculpida amb un cap humà

Mènsula esculpida amb un cap humà  Mènsula esculpida amb un cap humà  Mènsula esculpida amb dos caps humans  Mènsula esculpida amb un cap humà


Encastada en un dels murs del temple veiem una petita figura, que ens recorda la representació de l'ascensió d'una ànima al Cel o bé una sirena de doble cua. El seu deteriorament impedeix poder precisar més.


La porta d'accés s'obre en el mur sud. Aquesta va ser parcialment desmuntada l'any 1886 per decorar una nova porta oberta en la torre campanar, afegida als peus de la nau posteriorment.


En 1929 es va cegar la porta del campanar i es va recomposar la porta al seu lloc original. Està construïda en un cos que sobresurt de la façana i amb un fris de dents de serra en la part superior. La porta està formada per tres arcs en gradació. Els arcs senars tenen una arquivolta, que es recolza en columnes amb els capitells esculpits.


Els capitells exteriors estan decorats amb caps humans dins de petites fornícules.

Capitell amb caps humans  Capitell amb caps humans

Els interiors, en canvi, estan esculpits amb animals enfrontats. En el costat esquerre veiem a dos lleons i en el dret a dos ocells.

Capitell amb lleons  Capitell amb aus

En el Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserva, tot i que fora de l'exposició, un frontal d'altar, que malauradament ha perdut bona part de la policromia. En ell es narren escenes de la vida de Santa Cecília, patrona del temple. Estan distribuïdes en dos registres. Està datat vers l'any 1200.