Província de Girona


Sant Miquel de Campmajor
(Sant Miquel de Campmajor, Pla de l'Estany)

42º 8,236'N ; 2º 40,821'E
Temple edificat a finals del segle XI o principis del XII. Malgrat tot, va ser molt alterat en època barroca, moment en que es va sobrealçar l'absis i es va construir la façana del mur oest. 


Degut a les nombroses modificacions que ha patit al llarg dels segles, no es pot conèixer quina era la seva forma original. Podria tractar-se d'un temple de tres naus, o bé amb una única nau i planta de creu llatina, en el transsepte de la qual s'obririen tres absis. Per les dimensions de les naus i dels absis, sembla més probable aquesta segona opció.  


L'absis del costat dret és una reconstrucció recent. Es va prendre com a model el del costat esquerre, que de fet també havia estat reconstruït de forma parcial anteriorment. El central va ser sobrealçat en època barroca. Tots tres estan decorats amb arcs cecs i lessenes. En el central destaquen les finestres, que estan emmarcades per un arc fet amb pedres de tonalitat més fosca. 


Junt a l'absis dret, es pot observar part del mur decorat amb arcs cecs. A banda dels absis és la única part del temple on es troba aquesta decoració. Això reforça la tesi que aquest tram correspondria al creuer del temple original.  


També en la portalada trobem restes del temple primitiu. Sobre la porta barroca es poden veure les traces d'un arc de mig punt adovellat.