ProvÝncia de Girona


Sant MartÝ de Campmajor
(Sant Miquel de Campmajor, Pla de l'Estany)

42║ 7,976'N ; 2║ 41,410'E
L'any 844 es va consagrar aquest temple en honor a Sant MartÝ i a Santa QuitŔria. 


El que podem observar avui en dia Ús el resultat de moltes modificacions efectuades al llarg dels segles. Del temple del segle IX no ens ha arribat cap resta. De l'Ŕpoca romÓnica s'han conservat l'absis, el campanar, part del mur sud i les dues portes. Aquests elements corresponen a dues etapes constructives molt diferenciades. De principis del segle XI Ús la porta que trobem en el mur sud, junt a la torre. Actualment estÓ cegada i protegida per un cobert. EstÓ formada per un ˙nic arc de mig punt i adovellat. L'absis i el campanar sˇn de factura posterior. 


Per les marques de la volta que trobem en el mur est i el mur sud sense acabar pel costat de la capšalera, hom pot pensar que en el moment de l'ampliaciˇ del temple es volia derruir l'absis romÓnic per construir-ne un de nou mÚs gran i adient al nou temple. De fet l'absis actual estÓ descentrat respecte a la nau, ja que aquesta es va eixamplar cap al nord.  Per sort el projecte no es va tirar endavant, segurament per problemes econ˛mics i encara poder admirar l'absis romÓnic. 

El campanar Ús de planta quadrada. El darrer pis es va afegir posteriorment. En ell s'obren dues finestres de mig punt en el costat sud i una en la resta de murs. En el pis intermedi, ja romÓnic, s'obrien quatre finestres de mig punt, una en cada mur, avui parcial o totalment cegades.  En la part inferior s'obre una porta constru´da posteriorment i curiosament decorada amb ferradures.