Província de Girona


Sant Cugat de Ravós del Terri
(Cornellà del Terri, Pla de l'Estany)

42º 4,307'N ; 2º 50,337'E
Era la capella del castell de Ravós, del que es tenen notícies ja al segle XII, moment en que es va edificar l'actual església. Abans però ja havia existit una edificació pre-romànica, al voltant de la qual es va construir el castell.

Absis i campanar

Té una única nau acabada en un absis semicircular que exteriorment queda pràcticament amagat per dependències del castell. La nau està coberta amb volta de canó apuntada i reforçada per arcs torals. En els murs laterals trobem grans arcs de mig punt.  


Interiorment l'absis està ricament decorat amb pintures al fresc. En elles es poden veure un pantocràtor, el sol i la lluna, els evangelistes i una cort d'àngels. Les seves característiques fan pensar que es tracta de pintures que ja mostren trets gòtics, el que fa pensar que es va pintar pels volts de l'any 1300.


L'interior de la nau va ser profundament modificat al segle XIV. Destaca una cornisa esculpida on es veuen elements vegetals, geomètrics, animals i fins i tot algun ésser humà, que van ser esculpits a finals del segle XII. També es conserva una senzilla pila baptismal llisa. 


A continuació podem observar algunes imatges del castell.