ProvÝncia de Girona


Sant Vicenš de Viladesens
(Viladesens, GironŔs)

42║5,755'N ; 2║ 55,800'E
L'esglÚsia parroquial de Viladesens apareix documentada per primera vegada l'any 1046 en un document de compra-venda. El temple romÓnic va ser profundament remodelat en Ŕpoca barroca.  


De les diferents restes de murs que s'han conservat d'Ŕpoca romÓnica es pot deduir que el temple tenia planta basilical amb tres naus amb transsepte. D'aquest es conserva una part del mur de tramuntana. L'absis semicircular actual es va construir amb carreus aprofitats del temple romÓnic.


En el mur de ponent es conserva l'element romÓnic mÚs interessant. Es tracta d'una finestra de doble esqueixada protegida per una arquivolta, que es recolza en dos columnes amb els capitells esculpits.


El capitell esquerre estÓ decorat en la seva part inferior amb un entrellašat, mentre que a la part superior trobem motius vegetals com fulles i pinyes, que s'alternen amb unes cares arrodonides d'expressiˇ grotesca. En el capitell dret, tot i l'erosiˇ, s'observen animals enfrontats, motius vegetals i dues cares humanes, com les del capitell esquerre.


Capitell esquerre      Capitell dret

En l'interior del temple es conserven dos capitells de caracterÝstiques similars, probablement d'una finestra, avui desapareguda. Un dels dos estÓ dividit en dos nivells. En l'inferior trobem fulles d'acant, mentre que en el superior tornem a trobar cares humanes de forma arrodonida, tot i que amb un traš una mica mÚs delicat. Una de les cares tÚ esculpida barba i bigoti. En l'altre es representen dos quadr˙peds amb el cap com˙, que devoren a un home.

Un altre element escult˛ric interessant que s'ha conservat Ús un fragment d'imposta o cimaci, situat a la dreta del presbiteri, on hi ha representat un lleˇ devorant un home.

Encastat en el mur nord del presbiteri trobem un altre fragment escult˛ric, en que es va representar l'escena del pecat original. Adam i Eva, conscients del seu pecat, ja que es tapen les seves parts amb les mans, estan situats a banda i banda de l'arbre prohibit, en el que estÓ enroscada la serp.

En el mur oest tambÚ es conserven les dovelles que formaven part d'un ull de bou i una lÓpida d'Ŕpoca g˛tica.

└ntic ull de bou     LÓpida g˛tica