ProvÝncia de Girona


Sant SadurnÝ de l'Heura
(Cru´lles, Monells i Sant SadurnÝ de l'Heura, Baix EmpordÓ)

41║ 57,386'N ; 2║ 59,442'E     
La primera referŔncia al lloc de Saliceto, "que en diuen Sant SadurnÝ", data de l'any 978. D'aquest top˛nim en dedu´m que ja existia un temple dedicat a Sant SadurnÝ en el segle X. Haurem d'esperar fins l'any 1044 per veure un escrit on es parla de Sancti Saturnini di Saltedo. A partir del segle XI ja consta com a parroquial, condiciˇ que encara mantÚ.


L'esglÚsia actual va ser edificada en el segle XVIII. No es va conservar cap element de l'anterior temple romÓnic a excepciˇ de la torre campanar, datada en el segle XI.


TÚ planta quadrada i actualment arriba fins als 20 metres d'alšada, grÓcies als afegits dels segles XVI i XVII, quan es va afegir el darrer pis i la teulada piramidal. 


La part romÓnica estÓ dividida interiorment en dues plantes. El pis inferior es cobreix amb una volta de canˇ lleugerament rebaixada, mentre que la planta superior tÚ una volta apuntada. En aquest nivell s'obrien unes finestres de mig punt, ara cegades i que la caiguda de l'arrebossat estÓ deixant entreveure.


Degut a la seva ubicaciˇ, algunes fonts creuen que es podria tractar d'una torre de defensa de l'antic castell de la vila, posteriorment reconvertida en campanar. Altres estudiosos afirmen que si podria haver desenvolupat tasques defensives, per˛ que hauria compartit amb les de campanar, formant part de l'esglÚsia romÓnica. Sense mÚs estudis, Ús impossible decantar-se per una hip˛tesi o l'altra.