Província de Girona


Sant Romà
(Brunyola, La Selva)

41º 55,357'N ; 2º 42,357'E    No hi ha gaires notícies sobre els orígens d'aquests temple. La seva estructura i elements utilitzats ens fan pensar que es va edificar a finals del segle X. Les primeres notícies daten de l'any 1279, quan era una sufragània de Sant Amanç.  


El temple està format per una única nau de planta rectangular i coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada. Aquesta està reforçada per dos arcs torals.


La nau s'acaba en un absis de planta semicircular ultrapassada i cobert amb volta de quart de cercle molt irregular. En el tambor absidial s'obrien dues finestres: una mirant a llevant i l'altre cap migdia. En el segle XV es va construir una sagristia adossada al mur sud.


Els murs de la nau no són gaire gruixuts, especialment el del costat sud. L'empenta de la volta de la nau va fer cedir aquest mur i va ser necessari reforçar-lo amb dos contraforts.


La porta d'accés és troba en el mur oest, protegida per un porxo de factura moderna. Està formada per una senzill arc de mig punt. Corona aquest mur un campanar de cadireta de dos ulls, també afegit posteriorment.