ProvÝncia de Girona


Sant Quirze d'Olmells
(Llers, Alt EmpordÓ)

42║ 17,159'N ; 2║ 52,888'E    
L'indret on s'alša el temple ja va ser ocupat ja en Ŕpoca a l'anterior a la colonitzaciˇ romana. Malgrat aix˛, no tenim notÝcies del lloc d'Olmells ni de l'esglÚsia fins al segle XI, quan apareix en un document testamentari, tot i que el temple va ser constru´t entre els segles IX i X.


╔s un petit temple, que malgrat les tÝmides intervencions de consolidaciˇ realitzades a finals del segle XX, presenta un estat forša deplorable amb vegetaciˇ envaint els seus murs.


EstÓ formada per una sola nau capšada a l'est per un absis trapezo´dal cobert amb una volta de canˇ lleugerament ultrapassada. La nau presenta una coberta de fusta a dos vessants moderna, doncs la volta barroca que tenia el temple es va esfondrar. Es desconeix si originÓriament es va construir una volta de pedra reforšada per un arc toral o bÚ tenia una coberta de fusta com l'actual. L'absis i la nau es comuniquen mitjanšant un arc triomfal de mig punt adovellat i de dimensions redu´des.


En la part central de l'absis s'obre una finestra d'una sola esqueixada i d'arc de mig punt fet en un s˛l bloc de pedra tova. ╔s l'˙nica finestra preromÓnica que no ha patit alteracions amb el pas dels segles.


Al mur sud de l'absis s'obria una altra finestra, probablement de la mateixa forma, per˛ actualment molt malmesa i desfigurada.


Els seus muntants, fets tambÚ amb pedra tova, es troben en l'actualitat en una nova finestra oberta en el lloc on originÓriament hi havia la porta d'accÚs al temple i de la que encara podem resseguir el seu arc.


La porta actual es troba en el mur oest i Ús de factura moderna, com el campanar de cadireta d'un ull que corona el frontÝs.

Vista general    Porta actual

Si mirem amb detall els murs laterals del temple podem veure dos aparells constructius diferents, el que posa de manifest que foren sobrealšats, probablement per construir la volta de llunetes que es va esfondrar. Mentre que a la part baixa dels murs trobem petits blocs de pedra calcÓria lligats amb abundant morter i disposats de manera mÚs o menys regular, en la part superior trobem pedra sense treballar i maons lligats amb morter.

L'absis va necessitar un contrafort en forma de tal˙s en l'angle sud-est per evitar el seu esfondrament.