ProvÝncia de Girona


Sant Pere dels Vilars
(Mašanet de Cabrenys, Alt EmpordÓ)

42║ 22,052'N ; 2║ 43,768'E
Les primeres notÝcies que trobem del temple daten de l'any 951, quan es fa referŔncia a l'esglÚsia de Santo Petri de Vilare. En l'any 1116, una butlla papal es reconeix la dependŔncia del temple del monestir de Santa Maria de Vilabertran. En el segle XVII va perdre la condiciˇ de parr˛quia i es convertÝ en sufragÓnia de Sant Crist˛fol dels Horts.


El temple encara conserva la capšalera pre-romÓnica, edificada durant el segle X.  L'absis tÚ la planta trapezo´dal i estÓ cobert amb una volta de canˇ lleugerament ultrapassada, degut a que els murs no es van calcular adequadament per a la seva cÓrrega. Per aquest motiu es van haver de reforšar amb uns ferros en Ŕpoca moderna. Un arc de mig punt adovellat i lleugerament ultrapassat, uneix l'absis amb la nau.


En els murs est i sud s'obren unes finestres de doble esqueixada, tot i que originalment eren d'un sol biaix.


La finestra del mur est  i l'arc triomfal estan lleugerament desplašats respecte a l'eix de la nau, que estÓ coberta amb una volta apuntada.


La porta s'obre en el mur oest i va ser reconstru´da durant una restauraciˇ que es va fer a la dŔcada dels setanta. De totes maneres encara es conserva el pany romÓnic.

 


Corona la fašana un campanar de cadireta de dos ulls, els arcs dels quals es van refer durant la restauraciˇ.


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal romÓnica, sense cap tipus de decoraciˇ.