Província de Girona


Sant Pere d'Osor
(Osor, La Selva)

41º 56,714'N ; 2º 33,398'E    Les primeres notícies del lloc d'Osor les trobem ja en l'any 860. Haurem d'esperar uns cinquanta anys per trobar una referència al temple parroquial de Sant Pere. En 1125 es va reedificar el temple. La consagració va córrer a càrrec del bisbe de Vic.


El temple es va esfondrar com a conseqüència dels terratrèmols de l'any 1427. Ràpidament es va reconstruir, però molt precipitadament, el que va obligar a refer el temple en segle XVIII. Aleshores es va aprofitar per canviar l'orientació del temple.

L'any 1977 es van enderrocar alguns edificis de l'antic convent de les monges. Aleshores va sortir a la llum el mur sud del braç sud del transsepte de l'antiga església romànica. 


En aquest fragment de mur es poden veure nou arcs cecs, que segueixen el pendent de l'antiga coberta a dues aigües. En la part central del mur s'obre una gran finestra de mig punt i doble esqueixada. Al seu costat trobem una altra finestra, oberta en una època més moderna. Totes dues estan cegades.


En el sector nord del temple trobem restes del braç nord del transsepte, si bé molt més deteriorat. Es conserven alguns fragments de lesenes. També trobem una finestra de característiques similars a les del costat sud.

Mur nord del transsepte    Finestra del mur nord del transsepte