Província de Girona


Església de Sant Nicolau
(Girona,Gironès)

41º 59,403'N ; 2º 49,728'E
Situada davant la porta de l'església de Sant Pere de Galligants, ja que es tracta de la capella funerària del monestir. Al mateix temps servia de parròquia del raval de Sant Pere.


Destaca per la seva harmonia de línies i proporcions. Té una única nau coberta amb volta de canó. La capçalera està formada per tres absis disposats en forma de trèvol. La cúpula central es sustenta sobre trompes. Durant les obres de restauració es van portar a terme diverses excavacions que van permetre conèixer l'existència d'un quart absis. Aquest estava situat on avui arrenca la nau principal. D'haver-se conservat seria l'únic exemplar a Catalunya de planta tetrabsidial. A Itàlia existeixen alguns baptisteris llombards amb aquest disposició. La nau es va construir en el segle XII.

CapçaleraDetall absis
Interior del temple

Els absis estan decorats externament amb arcs cecs i lesenes. Les pedres amb que s'han construït estan sense polir. El cimbori en canvi, està fet amb pedra polida i les arcuacions tallades en un únic bloc de pedra, formant així un segon arc en relleu.

La porta actual és del segle XVIII, quan es va construir l'hospital dels clergues i va desaparèixer la façana principal

Desprès de la desamortització del 1835 va ser utilitzada com a magatzem de cuir i posteriorment com a serreria.