Província de Girona


Sant Nicolau
(Ordis, Alt Empordà)

42º 12,138'N ; 2º 53,511'E   
No ens han arribat notícies sobre l'església de sant Nicolau, situada en el veïnat de masies aïllades que porta el mateix nom. Per les característiques constructives hom pot afirmar que es tracta d'un edifici del segle XII.


L'església és d'una sola nau capçada a l'est amb un absis semicircular.


La nau està coberta amb volta apuntada, mentre que l'absis té volta ametllada.


La porta d'accés es troba en el mur sud. Durant molts anys va estar cegada, ja que se'n va construir una de nova en el mur oest, on encara es pot entreveure on estava ubicada. Durant la darrera campanya de restauració es va tornar a obrir la porta original i es va cegar l'afegida posteriorment.

Vista des de l'oest     Mur oest des de l'interior

Així doncs, la porta romànica està formada per dos arcs de mig punt en gradació amb llinda i timpà llisos.


L'església està il·luminada gràcies a tres finestres de mig punt i de doble esqueixada. Estan situades en l'absis i en els murs sud i oest.


Coronava el mur oest un campanar de cadireta de dos ulls, del que s'han perdut els arcs.


Per sort meva, quan em disposava a pujar al cotxe per marxar, vaig veure com arribava un home que aturava el seu vehicle davant la porta del temple. Era el capellà, que es disposava a netejar l'interior de l'església per tenir-la a punt per l'aplec que es feia a l'endemà, ja que habitualment no s'hi celebra el culte. Des d'aquí el meu agraïment per permetre'm accedir a l'interior i fotografiar-lo i també pel detall d'anar a donar la llum a la masia veïna, tot i que no calia, per tal que el pogués veure millor. Sens dubte estava orgullós del temple i volia que el veiés amb tot el seu esplendor.

Això em va permetre veure la pica que es conserva en l'interior del temple, als peus de l'altar.