Província de Girona


Sant Miquel de Palol de Revardit
(Palol de Revardit, Pla de l'Estany)

42º 4,247'N ; 2º 47,861'E     
Situada dins del recinte fortificat del Castell de Palol, data de finals del segle XII. Les primeres notícies del temple de Sancti Michaelis de Paladel les trobem en el testament del bisbe de Carcasona Bernat Bernat, l'any 1075.


Està formada per una única nau, acabada en un absis semicircular i coberta amb volta de canó.


A l'exterior, l'absis es troba decorat amb dues lesenes. En l'espai central s'obre una finestra de doble esqueixada.


Al segle XVIII va ser molt modificada, moment en que es va construir el campanar de torre, probablement aprofitant el campanar de cadireta, les capelles laterals, la portalada i es va sobrealçar la teulada.


L'any 2013 es va restaurar el conjunt del castell i el temple també es va veure afectat. L'actuació més important en el temple ha consistit en el repicat de les seves parets, deixant la pedra vista. Com sempre, en aquests casos, predomina el criteri del gust actual i no el de l'època en que es van construir aquests temples. Probablement per que deixant la pedra vista estalviem en conservació, doncs no cal repintar periòdicament els seus murs, però hem de recordar que els temples romànics, i també els barrocs fets amb pedruscall, estaven recoberts per morter i pintats.