Província de Girona


Sant Miquel de Bustins
(Sant Aniol de Finestres, Garrotxa)

42º 5,518'N ; 2º 36,815'E    
El lloc de Bustins es citat en l'acta de consagració de Santa Maria de Finestres del 15 d'octubre de l'any 947. Serà en 1136 quan trobem la primera referència escrita de l'església de Sant Miquel.


Situada al bell mig d'un camp, cal accedir a ella sense un camí definit entre la vegetació, força abundant el dia de la nostra visita a finals del 2014. Un cop davant d'ella podem veure que es tracta d'una petita construcció de tipus rural edificada en el segle XII, encara seguint els paràmetres constructius del segle anterior.


Està formada per una sola nau coberta amb un volta apuntada. Els murs laterals són resseguits per un banc de pedra, que degut a l'estat de total abandonament i la gran quantitat de trastos, mobles i deixalles en general, resten ocults. És una veritable llàstima veure l'església en aquest estat, que fins fa uns anys encara mantenia el seu interior en condicions. Desconeixem per què aquest bell temple s'ha convertit en un abocador.


La petita nau està capçada a l'est per un absis semicircular en el que s'obren dues finestres de mig punt i doble esqueixada: una al sud i l'altre a l'est.


L'absis s'uneix a la nau mitjançant un doble arc apuntat. Per la part interior, una línia d'imposta recorre el seu perímetre.


Una altra finestra de les mateixes característiques s'obre en el mur sud.


També en el mur de ponent trobem una altra finestra, entre la porta d'entrada i el campanar de cadireta de dos ulls, que corona el frontís.


La porta d'accés està formada per un arc de mig punt i llinda que envolten un timpà llis.


En la porta encara es conserva algun element del forrellat original.