Província de Girona


Sant Miquel de Pineda
(Sant Feliu de Pallerols, Garrotxa)

42º 6,132'N ; 2º 29,662'E    
La parròquia de Sant Miquel de Pineda, així com el poble homònim eren durant l'edat mitjana dins del terme del castell d'Hostoles.

En 1375 el rei Pere III va confirmar la venda que la reina Elionor havia fet d'aquesta parròquia a Hug III Ademar de Santa Pau. També sabem que des de finals del segle XVII el lloc de Sant Miquel de Pineda formava part de la batllia reial de la vall d'Hoistoles.El temple està format per una sola nau coberta amb una volta de canó. Està capçada per un absis semicircular, en el que s'obre una finestra de mig punt rebaixat i doble esqueixada.


L'edifici es va modificar amb la incorporació de capelles laterals i d'una sagristia. També es va sobrealçar per a construir-hi unes golfes al seu damunt. També en època moderna es va reformar l'interior del temple adaptant-lo als gustos de l'època i es va construir la torre campanar.


A principis del segle XIX es va modificar la façana i es va construir l'actual porta. Al seu damunt hi havia una finestra de mig punt i doble esqueixada, que es va substituir per una circular.


En l'interior del temple es conserva una pica baptismal romànica d'immersió.